Nederland finner det andre forbudte kjemikaliet på kyllingfarmer som kostnad for skandalespiraler

Skandalen med tilsølte egg forsterket seg nok en gang torsdag (24. august), da den nederlandske helseministeren Edith Schippers sa at spor etter et annet forbudt insektmiddel var funnet på nederlandske fjørfefarmer.Det melder EURACTIVs partner EFEAgro.

I et brev levert til det nederlandske parlamentet torsdag, sa Schippers at myndighetene undersøkte fem gårder – en kjøttbedrift og fire blandede fjærfe- og kjøttbedrifter – som hadde koblinger til ChickenFriend i 2016 og 2017.

ChickenFriend er skadedyrbekjempelsesselskapet som har skylden for tilstedeværelsen av giftig insektmiddel fipronil i egg og eggprodukter i 18 land over hele Europa og utover.Kjemikaliet brukes ofte til å drepe lus hos dyr, men er forbudt i den menneskelige næringskjeden.

Italia sa mandag (21. august) at de har funnet spor av fipronil i to eggprøver, noe som gjør det til det siste landet som ble rammet av den europeiske insektmiddelskandalen, mens et parti med tilsølte frosne omeletter også ble trukket tilbake.

Nederlandske etterforskere har nå funnet bevis for bruk av amitraz i produkter konfiskert fra de fem gårdene, ifølge Schippers.

Amitraz er et "moderat giftig" stoff, advarte helsedepartementet.Det kan forårsake skade på sentralnervesystemet og brytes raskt ned i kroppen etter inntak.Amitraz er godkjent for bruk mot insekter og edderkoppdyr hos griser og storfe, men ikke for fjørfe.

Ministeren sa at risikoen for folkehelsen som utgjøres av dette forbudte insektmiddelet «er ikke klart ennå».Foreløpig er ikke amitraz påvist i egg.

To direktører for ChickenFriend møtte i retten i Nederland 15. august på grunn av mistanker om at de visste at stoffet de brukte var forbudt.De har siden blitt holdt i varetekt.

Skandalen har ført til avliving av tusenvis av kyllinger og ødeleggelse av millioner av egg og eggbaserte produkter over hele Europa.

"Direkte kostnader til den nederlandske fjørfesektoren der fipronil ble brukt er estimert til 33 millioner euro," sa Schippers i sitt brev til parlamentet.

"Av dette er 16 millioner euro som et resultat av det påfølgende forbudet, mens 17 millioner euro kommer fra tiltak for å kvitte gårdene fra fipronilforurensning," sa ministeren.

Estimatet inkluderer ikke ikke-bønder i fjørfesektoren, og det tar heller ikke hensyn til ytterligere tap i produksjonen fra gårder.

En tysk statsminister anklaget onsdag (16. august) at over tre ganger flere egg forurenset med insektmiddelet fipronil hadde kommet inn i landet enn den nasjonale regjeringen har innrømmet.

Den nederlandske bonde- og gartnerforbundet skrev onsdag (23. august) et brev til økonomidepartementet og sa at bøndene trengte hjelp så raskt som de sto overfor økonomisk ruin.

Belgia har anklaget Nederland for å ha oppdaget forurensede egg så langt tilbake som i november, men holdt det stille.Nederland har sagt at de ble tipset om bruk av fipronil i penner, men at de ikke visste at det var i egg.

Belgia har i mellomtiden innrømmet at de visste om fipronil i egg i begynnelsen av juni, men holdt det hemmelig på grunn av en svindelundersøkelse.Deretter ble det det første landet som offisielt varslet EUs varslingssystem for mattrygghet 20. juli, fulgt av Nederland og Tyskland, men nyheten ble ikke offentliggjort før 1. august.

Tusenvis av kunder kan ha fanget hepatitt E-viruset fra svinekjøttprodukter solgt av et britisk supermarked, har en undersøkelse fra Public Health England (PHE) avslørt.

hvis dette skjedde i NL, hvor alt blir strengt overvåket, så kan vi bare forestille oss hva som skjer i andre land, eller i produkter fra tredjeland ... inkludert grønnsaker.

Efficacité et Transparence des Acteurs Européens 1999-2018.EURACTIV MEDIA NETWORK BV.|Vilkår og betingelser |Personvernerklæring |Kontakt oss

Efficacité et Transparence des Acteurs Européens 1999-2018.EURACTIV MEDIA NETWORK BV.|Vilkår og betingelser |Personvernerklæring |Kontakt oss


Innleggstid: 29. april 2020