E fa'aogaina e le au faifa'ato'aga le lulu sa'o o araisa, o lo'o va'ai Punjab i le le lava o vaila'au

Ona o le ogaoga o le le lava o tagata faigaluega i totonu o le setete, a o sui le au faifaatoʻaga i le totoina saʻo o le araisa (DSR), e tatau i Punjab ona faʻaputu vailaʻau faʻamaʻi muamua (e pei o le chrysanthemum).
O loʻo valoia e le pulega o le fanua i lalo o le DSR o le a faʻaono faʻateleina i lenei tausaga, e oʻo atu i le 3-3.5 piliona hectares.I le 2019, naʻo le 50,000 hectares na totoina e le au faifaatoaga e ala i le auala DSR.
O se ofisa sinia i le matagaluega o faatoaga na talosaga e aua neʻi taʻua lona igoa na ia faamaonia ai le lata mai o le faaletonu.O le setete e tusa ma le 400,000 lita o pendimethalin, lea e naʻo le 150,000 hectares.
Na malilie tagata popoto i le vaega o faʻatoʻaga ona o le maualuga o le tuputupu aʻe o vao i le faʻatoʻaga o le DSR, e tatau ona faʻaaogaina le pendimethalin i totonu ole 24 itula pe a uma ona lulu.
Na taʻua e le taʻitaʻi o le gaosiga o le kamupani gaosi vailaʻau, o nisi o mea o loʻo faʻaaogaina i le pendimethalin na aumai mai fafo, o lea na aʻafia ai le gaosiga o vailaʻau i le faʻamaʻi Covid-19.
Na ia faʻaopopoina: "E le gata i lea, e leai se tasi na faʻamoemoeina le manaʻoga mo pendimethalin e faʻatupulaia i lenei tulaga i nai masina muamua o lenei tausaga."
Na taʻua e Balwinder Kapoor, o se tagata faʻatau i Patiala e ana le suʻesuʻega o vailaʻau: “E leʻi faia e le au faʻatau oloa ni oka tetele aua afai e faigata tele i le au faifaatoʻaga lenei auala, atonu e le faʻatau atu le oloa.O loʻo faʻaeteete foi le kamupani e uiga i le tele o gaosiga o vailaʻau.Uiga.O lenei le mautonu o loʻo faʻalavelaveina le gaosiga ma le sapalai."
“Ia, e mana’omia e kamupani ni totogi muamua.I le taimi muamua, latou te faʻatagaina se 90 aso faʻatupe.E leai ni tupe a le au faʻatau oloa ma o loʻo lata mai le le mautonu, o lea latou te mumusu e fai oka, ”o le tala lea a Kapoor.
Bharatiya Kisan Union (BKU) Rajwal State Secretary of State Onkar Singh Agaul fai mai: "Ona o le le lava o tagata faigaluega, ua faʻaaogaina ma le naunautai e le au faifaatoaga le auala DSR.O lo'o suia e le aufaifa'ato'aga ma le 'aufaifa'ato'aga fa'apitonu'u le au fa'ato'aga saito e maua ai se filifiliga vave ma Taugofie.Ole eria na totōina ile auala DSR atonu e sili atu le maualuga nai lo le faʻamoemoeina o pulega.
Fai mai a ia: "E tatau i le malo ona faʻamautinoa le lava sapalai o vailaʻau ma aloese mai le faʻatupulaia ma le toe faʻaluaina i taimi o manaʻoga maualuga."
Ae ui i lea, na fai mai le au faifaatoaga mai le matagaluega o faatoaga e le tatau i faifaatoaga ona filifili tauaso auala DSR.
“E tatau i faifa’ato’aga ona saili se ta’ita’iga fa’apitoa a’o le’i fa’aaogaina le auala DSR, aua o le tekonolosi e mana’omia ai tomai eseese, e aofia ai le filifilia o le fanua sa’o, fa’aaoga tatau o le herbicides, taimi e totō ai ma fa’asusu vai,” o le lapataiga lea a le Ofisa o Fa’atoaga.
SS Walia, Ofisa Sili o Faatoaga a Patiala, fai mai: “E ui lava i faasalalauga ma lapataiga e uiga i le faia ma le aua le faia, o le au faifaatoaga e matua fiafia lava i le DSR ae e le o malamalama i faamanuiaga ma mataupu tau tekinolosi.
O le Faatonu Sili o Faatoaga a le Setete o Sutantar Singh (Sutantar Singh) na faapea mai o le matagaluega o loo tumau pea fesootaiga ma kamupani gaosi otaota ma o le a le feagai le aufaifaatoaga ma le le lava o le vaomatua pentamethylene.
Fai mai a ia: "Soʻo se vailaau faʻamaʻi poʻo vailaʻau o loʻo i totonu, o le a feagai ma le faʻaleleia o tau ma faʻafitauli faifaipea."


Taimi meli: Ian-25-2021