Ua maua i su'esu'ega o le tafe mai i vailaau fa'asaina o neonicotinoid e afaina ai le soifua maloloina o ula ma faisua.

O su'esu'ega fou a le Iunivesete a le Koluse i Saute e uiga i le tafe mai o vailaau e fa'aaoga e tele e mafai ona afaina ai ula ma faisua.
Ua maua e saienitisi i le National Marine Science Center i Coffs Harbour i le Talafatai i Matu o Niu Saute Uelese e ono aafia ai le amio fafaga ula.
Fai mai le faatonu o le nofoaga autu, Kirsten Benkendorff (Kirsten Benkendorff) e faapea, mo ituaiga o i'a o le sami, latou te matua popole lava pe fa'afefea ona afaina ula.
Fai mai a ia: “E vavalalata i latou ma iniseti, o lea na matou faia ai se manatu atonu latou te matua maaleale i vailaau e tineia ai manu faalafua.E mautinoa lava o le mea lea na matou mauaina.”
O se su'esu'ega a le falesu'esu'e na fa'ailoa mai ai o le fa'aogaina o vaila'au e ala i vai leaga po'o mea'ai e mafai ona o'o atu ai i le fa'aletonu o mea'ai ma fa'aitiitia ai le lelei o aano o manu'ai o le taika uliuli.
Fai mai Polofesa Benkendorf: “O le maualuga o le siosiomaga ua matou iloa e maualuga atu i le 250 micrograms i le lita, ma o le aafiaga itiiti o ula ma faisua e tusa ma le 1 i le 5 micrograms i le lita.”
“Na amata ona mate ula i se tulaga fa'alesiosiomaga e tusa ma le 400 micrograms i le lita.
"O le mea lea matou te taʻua o le LC50, o se faʻamaʻi oti o le 50. E te manaʻo i le 50% o le faitau aofaʻi e feoti iina."
Ae na maua foi e le au suʻesuʻe i se isi suʻesuʻega o le faʻaalia i le neonicotine e mafai foi ona faʻavaivaia ai le puipuiga o le faisua Sini.
Fai mai Polofesa Benkendorf: “O le mea lea, i se tulaga maualalo, o le aafiaga i ula e matua ogaoga, ma o faisua e sili atu ona tetee nai lo ula.”
"Ae masalo ua tatou vaʻaia le aʻafiaga o latou puipuiga, o lona uiga e ono aʻafia i faʻamaʻi."
Fai mai Polofesa Benkendorf: "Mai le vaaiga latou te mitiia mai le siosiomaga, e mautinoa lava o se mea e tatau ona gauai i ai."
Fai mai a ia, e ui lava ina manaʻomia nisi suʻesuʻega, ae ua iloa e tatau ona pulea lelei le faʻaogaina o vailaau faʻasaina ma tafega i gataifale.
Na taʻua e Tricia Beatty, o le pule sili o le New South Wales Professional Fishermen Association, o le suʻesuʻega na mafua ai le lamatiaga ma e tatau i le malo o Niu Saute Uelese ona vave faia se gaioiga.
Fai mai a ia: "Mo le tele o tausaga, o loʻo faʻapea mai a matou pisinisi matou te matua popole lava i le aʻafiaga o vailaʻau o loʻo i luga o le alamanuia."
“O le matou alamanuia e $500 Miliona lona tau i le tamaoaiga o Niu Saute Uelese, ae le gata i lea, o matou foi o le ivi o le tele o nuu tu matafaga.
"E manaʻomia e Ausetalia ona suʻesuʻe ma le totoʻa le faʻasaina o ia vailaʻau i Europa ma kopi ai iinei."
Fai mai Ms. Beatty: “E le gata i luga o isi crustaceans ma molluscs, ae faapea foi i luga o le filifili meaai atoa;o le tele o ituaiga i totonu o lo tatou gataifale e ‘ai na ula.”
Neonicotinoid pesticides-lea na faʻasaina i Farani ma le EU talu mai le 2018-na toe iloiloina e le Australian Pesticide and Veterinary Drug Administration (APVMA).
Na taʻua e le APVMA na amata le iloiloga i le 2019 ina ua maeʻa le "suʻesuʻeina o faʻamatalaga faʻasaienisi fou e uiga i lamatiaga o le siosiomaga ma faʻamautinoaina o faʻamatalaga saogalemu o oloa e fetaui ma tulaga faʻaonapo nei."
O le faaiuga a le pulega ua faamoemoe e tuuina atu ia Aperila 2021, ona sosoo ai lea ma le tolu masina o feutagaiga a o lei faia se faaiuga mulimuli i le vailaau.
E ui o le au suʻesuʻe o loʻo faʻailoa mai o le au faifaʻatoʻaga o se tasi lea o faʻaoga autu o le imidacloprid i luga o le talafatai o Coffs, o le pito i luga o le alamanuia ua puipuia lona faʻaaogaina o lenei vailaʻau.
Fai mai Rachel Mackenzie, o le pule sili o le Australian Berry Company, o le salalau lautele o lenei vailaʻau e tatau ona iloa.
Fai mai a ia: “E tu i Baygon, ma e mafai e tagata ona pulea a latou maile i fulu.E fa'aaogaina lautele mo le fa'ato'a fa'atupuina o le namu;e le o se faafitauli tele lea.”
"Lona lua, o le suʻesuʻega sa faia i totonu o fale suʻesuʻe i lalo o tulaga suʻesuʻe.E manino lava, latou te matua muamua lava.
“Ia tatou o ese mai le mea moni o lenei pisinisi berry ma mafaufau i le mea moni o lenei oloa e silia ma le 300 faʻaoga ua resitalaina i Ausetalia.”
Fai mai Ms. Mackenzie o le alamanuia o le a 100% usitaʻia faʻamatalaga iloiloga a le APVMA i neonicotinoids.
O le auaunaga e mafai ona aofia ai mea e saunia e le French Agence France-Presse (AFP), APTN, Reuters, AAP, CNN ma BBC World Service.O mea nei e puletaofia ma e le mafai ona kopiina.


Taimi meli: Aukuso-26-2020