Tete'e iniseti ole aphids ma le fa'ama'i o le pateta

O se lipoti fou o loʻo faʻaalia ai le maʻaleʻale o faʻamaʻi taua aphids e lua i pyrethroids.I lenei tusiga, Sue Cowgill, AHDB Crop Protection Senior Scientist (Pest), na suʻesuʻeina le aʻafiaga o taunuuga mo le au faifaatoʻaga pateta.
I aso nei, ua tau leai ni auala a le au faifaatoʻaga e pulea ai faʻamaʻi iniseti.O le “Draft National Action Plan on the Sustainable Use of Pesticides” ua iloa ai o ia popolega o le a uunaia ai tagata e atiaʻe le tetee.E ui o lea e mafai ona maua ai se fuafuaga atoatoa mo le puleaina o le tetee atu i vailaau e tineia ai manu faalafua;i se taimi pupuu, e tatau ona tatou faʻaogaina faʻamatalaga ma vailaau faʻasaina o loʻo avanoa nei.
I le tulaga o le pulega, e taua le mafaufau manino i le siama e tatau ona mafaufau i ai.E eseese i latou i le saoasaoa e pikiina ai ma faʻasalalauina e aphids.I le isi itu, o le a aʻafia ai le aoga o le iniseti ma le afaina o aphids taulaʻi.I pateta, o siama taua faʻapisinisi e vaevaeina i ni vaega se lua.
I Peretania, o le pateta leaf roll virus (PLRV) e masani lava ona feaveaʻi e le peach-potato aphids, ae o isi aphids nofoia, e pei o potato aphids, e mafai foi ona aʻafia ai.
E fafaga ma mitiia e Aphids le PLRV, ae e tele itula e alu ai a'o le'i fa'asalalauina.Ae ui i lea, e mafai e aphids faʻamaʻi ona faʻaauau ona faʻasalalauina le siama io latou olaga atoa (o se siama "faʻaauau").
Ona o le tuai o le taimi, e mafai ona fa'amoemoeina o le a fesoasoani vailaau fa'asaina e fa'alavelaveina le taamilosaga o felauaiga.O le mea lea, o le tulaga o le tetee e taua tele mo le pulega PLRV.
O fa'ama'i pateta e le tumau, e pei ole virus pateta Y (PVY), e sili ona fa'afitauli ile gaosiga ole pateta GB.
Pe a oso aʻe aphids mai laulaau, ona pikiina lea o siama siama i pito o latou gutu.O nei mea e mafai ona tuʻuina atu i minute, pe a le o ni nai sekone.E tusa lava pe le o le pateta masani o aphids, e mafai lava ona aʻafia i latou i le suʻeina o aphids.
O le saoasaoa o le salalau o lona uiga o vailaau e tineia ai manu faalafua e masani ona faigata ona motusia lenei taamilosaga.E fa'aopoopo i le fa'ateleina o le fa'alagolago i le fa'atonutonuina e le o ni vaila'au, e mana'omia fo'i ona iloilo le tele o ituaiga o aphid mo nei fa'ama'i.
E tusa ai ma le au suʻesuʻe, o peach-patato aphid, grain aphid, cherry-cherry-oat aphids ma willow-carrot aphids o ituaiga autu ia e fesoʻotaʻi ma PVY i pateta fatu Sikotilani.
Ona o lana matafaioi autu i le salalau o le PLRV ma le PVY, e tatau ona malamalama i le tulaga tetee o le aphid.O le mea e leaga ai, na faʻaalia le tomai i le gaosia o le tetee-e tusa ma le 80% o faʻataʻitaʻiga a Peretania na faʻaalia le tetee i pyrethroids-i ni faiga se lua:
O loʻo i ai lipoti o le neonicotinoid teteʻe i peach-patato aphids i fafo.Ole numera fa'atapula'a o fa'ata'ita'iga i luga ole laiga o lo'o su'eina ile GB i tausaga ta'itasi e mata'ituina ai lo latou fa'aitiitia o le lagona ile acetamide, fluniamide ma le spirotetramine.E oʻo mai i le taimi nei, e leai se faʻamaoniga o le faʻaitiitia o le lagona lelei i nei vailaʻau malosi.
O le popolega muamua e uiga i le tetee atu o cereal aphids i pyrethroids e mafai ona toe maua i tua i le 2011. Pe a faatusatusa i le aphid cereal atoatoa, o le i ai o le kdr mutation na faʻamaonia ma na faʻaalia ai e tusa ma le 40 taimi sili atu le gaioiga na manaʻomia e faʻaumatia ai le tetee.
Na fausia se metotia e su'e ai suiga o le kdr i aphids (mai le feso'ota'iga vai-vai a le atunu'u).I le 2019, o faʻataʻitaʻiga na faʻataʻitaʻiina mai mailei e lima, ma e tusa ma le 30% o aphids o loʻo iai lenei suiga.
Ae ui i lea, o lenei ituaiga o suʻega e le mafai ona tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i isi ituaiga o teteʻe.O le i'uga, e o'o atu i le 2020, o se numera la'ititi (5) o fa'ata'ita'iga aphids saito ola ua aoina mai fo'i fa'ato'aga saito ma fa'ata'ita'iina i su'esu'ega fa'aolaola.Talu mai le 2011, o loʻo faʻaalia ai e leʻi faʻateleina le malosi o le teteʻe, ma atonu o loʻo i ai pea na o le kdr teteʻe i aphids saito.
O le mea moni, o le faʻaogaina o pyrethroid sprays i le maualuga o le aofaʻi fautuaina e tatau ona pulea ai aphids saito.Ae ui i lea, o lo latou aʻafiaga i luga o le PVY e sili atu ona aʻafia i le taimi o le vaalele ma le tele o aphids saito nai lo le tulaga tetee o aphids.
E ui lava o loʻo i ai lipoti o le cherry oat aphids mai Aialani ua faʻaititia le lagona i pyrethroids, bioassays i GB faʻataʻitaʻiga amata i le 2020 (21) e leʻi faʻaalia ai faʻamaoniga o lenei faʻafitauli.
I le taimi nei, e tatau ona mafai e pyrethroids ona pulea aphids cherry oat aphids.O se tala fiafia lea mo le au fai saito o lo'o popole i le BYDV.O le BYDV ose fa'ama'i tumau e faigofie ona pulea e ala i le fa'aogaina o vaila'au fa'ama'i nai lo le PVY.
Ole ata ole willow carrot aphids e le o manino.Aemaise lava, o le au suʻesuʻe e leai ni faʻamatalaga faʻasolopito i luga o le faʻaogaina o meaola faalafua i pyrethroids.A aunoa ma faʻamatalaga i luga o foliga maʻaleʻale atoatoa o aphids, e le mafai ona faʻatatauina le mea e teteʻe ai (e pei ona faia e le saito aphids).O le isi auala o le faʻaaogaina lea o se faʻasologa tutusa o fanua e suʻe ai aphids.I le taimi nei, naʻo le ono faʻataʻitaʻiga na faʻataʻitaʻiina i lenei auala, ma o le fasioti tagata i le va o le 30% ma le 70%.E mana'omia nisi fa'ata'ita'iga ina ia maua ai se malamalamaga sili atu i lenei fa'ama'i.
Ole feso'ota'iga pu'e samasama a le AHDB e maua ai fa'amatalaga fa'apitonu'u e uiga i va'alele GB.O faʻaiʻuga o le 2020 o loʻo faʻaalia ai le fesuisuiai o le numera ma ituaiga o aphids.
Ole itulau ole Aphid ma Virus e maua ai fa'amatalaga lautele e aofia ai le tulaga tetee ma le fa'asalaina o fa'amatalaga o polokalame.
Mulimuli ane, o le alamanuia e manaʻomia le agai i se auala tuʻufaʻatasia.E aofia ai faiga umi, e pei o le puleaina o punaʻoa tui siama.Ae ui i lea, o lona uiga o le faʻaaogaina o isi auala, e pei o le faʻaogaina o le intercropping, mulch ma mineral oil.O loʻo suʻesuʻeina nei mea i le AHDB's SPot farm network, ma e faʻamoemoe o le a maua faʻataʻitaʻiga ma faʻaiʻuga i le 2021 (faʻalagolago i le alualu i luma o le puleaina o se siama e matua ese lava).


Taimi meli: Apr-21-2021