O le lipoti faalilolilo na maua ai o vailaʻau o le mafuaʻaga sili lea o le leiloa o laulaau i totonu o taulaga o cotton

E tusa ai ma lipoti a le malo, o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le totoina o le cotton e foliga mai o le mafuaʻaga o le gau o lau laau i vaega o le ogatotonu ma sisifo o Niu Saute Uelese, ma e ono lamatia ai le soifua maloloina o tagata.
O le lipoti a se tagata tomai faapitoa mai le New South Wales Department of Industry o le uluai iloiloga aloaia lea o lenei tulaga.O lenei faʻalavelave e tau atu i Narrome, latalata i Tarangi ma Warren, i saute i Darlington Point latalata i Hailin ma matu Na le mautonu le au leoleo manu i le eria o Burke.
O le tina matua o Bruce Maynard ma le tina o lona tina na totoina laau pepa i luga o le Narromine Golf Course i le 1920s, ma e talitonu o ia o laau nei ua mamate ona o le aafia i vailaʻau o loʻo sasaa i luga o toga vavae lata ane.
O le Zanthoxylum bungeanum o se la'au lanumeamata.O nisi ituaiga o eucalyptus e ma'ulu lau lau i tausaga uma.E fetaui lelei lea ma le au fai fuālaau o lo'o fa'aogaina ele ea e fa'amama ai fuala'au, lea e fa'atupu ai atugaluga e uiga i isi tulaga lamatia e ono a'afia i lenei vaila'au.
Ae i luga o fusi cotton i totonu o le setete, o le faʻafefe o le paʻu atonu o le mafuaʻaga o le paʻu o laʻau, lea na mafua ai feeseeseaiga.Na taʻua e le pulenuu o Narromine, Craig Davies, o se tasi sa avea muamua ma konekarate spray, o lau toʻulu na mafua ona o le lamala.
Ua fa'afia ona ta'u atu e le Ofisa o le Puipuiga o le Si'osi'omaga o Niu Saute Uelese i le ua tagi e na'o le pau lava le auala e fa'amaonia ai o le fa'amama fa'amama o le mafua'aga o le toesea o laulaau o ituaiga e le o fa'atatauina, o le su'eina lea i totonu o le lua aso o le fa'agaioia, lea atonu e le'i aliali mai fa'ailoga. .
Ae ui i lea, o le lipoti a le Matagaluega o Alamanuia a Niu Saute Uelese na maua mai e The Herald i lalo o le Freedom of Information Act na faaiuina ia Me 2018 e faapea o le gau o laulaau "e matua le o se taunuuga o tulaga o le siosiomaga (e pei o le umi o le lamala)".
“Masalo o le mea lea e mafua mai i le tele o le sausauina.O le suiga o le vevela na mafua ai ona sili atu le gaoioi o vaega kemikolo nai lo le mea na faʻamoemoeina.I isi nofoaga e le o totōina le cotton, e le o iloagofie auga o la'au pepa.”
O aʻafiaga o le faʻafefe o le paʻu e aofia ai: feteʻenaʻiga i le va o vaega faifaatoʻaga, o le avanoa e faia ai se faʻasalaga faaletulafono, o le mafai e tagata o loʻo faʻatau atu mea tau faʻatoʻaga o loʻo i ai toega o totoe, ma le aʻafiaga i le soifua maloloina o tagata, aua "o vailaʻau kemisi e le iloa aʻafiaga, aemaise lava taimi umi maualalo- fa'aalia o fuala'au”.Ua fautuaina e le lipoti le soalaupulega o nuu ma afioaga e taitaia e se tagata tutoatasi ina ia faaitiitia le vevesi i nuu ma afioaga ma faaitiitia le tafe mai o le vai i le isi vaitau.
Fai mai Maynard: "O laʻau pepa o loʻo faʻaalia manino mai o loʻo matou fesoʻotaʻi ma se mea i tausaga uma, i o matou itulagi ma taulaga uma.""I se taimi umi, e aofia ai mea e lua: soifua maloloina ma a tatou pisinisi.Aua o loʻo matou feagai ma tulaga lamatia e le mafai ona taofiofia."
E leʻi taʻua i le lipoti ni vailaʻau e mafai ona alu ese mai le sini.Defoliants mo cotton e aofia ai clothianidin, metformin ma dilong, lea e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le Great Barrier Reef ma ua fuafua e faʻaleaogaina i le EU amata ia Setema.
Na ta’ua e Grazier Colin Hamilton (Grazier Colin Hamilton) e faapea, ina ua tatau ona latou ta’utino atu e leai ni mea leaga o le lafumanu, o lau susu o lo’o fa’afaigata ai le au fai povi ona e leai se fa’amaoniga o lo’o i ai ni vaila’au, ae o fa’amaoniga na fa’aalia ai e le moni.
Fai mai Hamilton: "Ae latalata i le fale, o le toʻatele o tagata i lo matou eria e inu vai timu mai le taualuga.""Atonu e iai se aafiaga i le soifua maloloina o tagata."
Ae ui i lea, fai mai Adam Kay, pule sili o Cotton Australia, e "leai se faamaoniga" o vailaau e mafua ai le pau o lau.O le taofia o le tafe ese o le palasi mai le mea e taulai i ai, o le galuega autu lea a le faatoaga atoa ina ia mautinoa le saogalemu o tagata lautele ma le siosiomaga.
Fai mai Kay: "Talu mai le 1993, o le faʻaaogaina o biotechnology ma le tuʻufaʻatasia o manu faʻamaʻi i le cotton ua faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina i le 95%."
Leslie Weston, ose polofesa o laau olaola i le Iunivesite o Charles Sturt, e lagolagoina foi le finauga a le pulenuu e faapea o lamala e sili atu ona mafua ai.O nisi o la'au ua afaina e 10 kilomita le mamao mai le fa'ato'aga o le cotton lata ane.
Fai mai Polofesa Weston: "Ou te le manatu lava o lenei vailaʻau faʻapitoa o le a faʻaumatia ai laau seʻi vagana ua latou tuaoi le fanua ma faʻafefe i fafo o le nofoaga, faʻatagaina aʻa faʻafefe pe faʻafeiloaʻi mai taʻaloga.""Afai e salalau le faʻaleagaina o le herbicide, e masani lava ona vaʻaia e tagata le citrus lata ane poʻo isi laʻau olaola ua faaleagaina."
Na taua e le Ofisa o le Puipuiga o le Siosiomaga o Niu Saute Uelese e faapea, i le lua tausaga talu ai, sa faia ai ni suesuega se tolu o laau ma vai i vaega o Narromine ma Tragie, ma e lei maua lava ni vailaau, ae e taua tele mo faitioga o le soona sasaina i totonu o le lua aso. , Aua o le a vave ona mou atu le toega..
Fai mai se sui sooupu a le EPA: “Ua folafola mai e le EPA o le a faia suʻesuʻega aʻo leʻi faʻapipiʻi ma pe a maeʻa le suauʻu i le isi vaitau faʻafefe e siaki ai tulaga o laʻau ma aoina faʻataʻitaʻiga o laʻau mo suʻega i le taimi lava e uma ai le faʻafefe."
I le amataga ma le faaiuga o aso taitasi, o tala sili ona taua, auʻiliʻiliga ma faʻamatalaga o le a tuʻuina atu i lau pusa meli.Saini mo le “Sydney Morning Herald” newsletter iinei, log into the “Time” newsletter here, and login in the “Brisbane Times” here.


Taimi meli: Tes-22-2020