Ua ofoina mai e le au popoto i Italia ni Fautuaga mo le Au Toto Olive e Tauina le Lale Fua

O le mataʻituina lelei o mailei ma le faʻaogaina o togafitiga i taimi saʻo o nisi ia o ki e puipuia ai le tele o faʻaleagaina mai le faʻamaʻi o le laau olive, fai mai tagata atamamai.
O le Tuscan Regional Phytosanitary Service ua tuʻuina atu taʻiala faʻapitoa mo le mataʻituina ma le pulea o le faitau aofaʻi o lago olive e le au faifaatoʻaga ma tekinisia o loʻo galulue i faʻatoʻaga faʻapitoa ma tuʻufaʻatasia.
Ile manatu o se tasi o faʻamaʻi faʻamaʻi sili ona leaga o le olive ona o le faʻaleagaina o le tele ma le lelei o fua, o lenei iniseti dipterous e maua i le Metitirani, Aferika i Saute, Central ma Amerika i Saute, Saina, Ausetalia ma le US.
O faʻatonuga, tuʻuina atu e le au atamamai e taulaʻi atu i le tulaga i Tuscany e mafai ona fetuunai e le au faifaatoʻaga e tusa ai ma le taamilosaga o le atinaʻe o le lago, lea e mafai ona fesuisuiaʻi e faʻatatau i le eleele ma le tau o le olive totō.
"I atunuu Europa, o le luʻitau e mafua mai i le faʻasaina o le Dimethoate e manaʻomia ai se auala fou i le puleaina o le lago olive," o le tala lea a Massimo Ricciolini o le Tuscan Regional Phytosanitary Service."Ae, pe a mafaufau i le lautele o le manaʻomia o le faʻaauau, matou te talitonu e le gata i le faʻatuatuaina o le phytiatric ae faʻapea foʻi le oona ma le saogalemu o le siosiomaga e tatau ona i ai i le faʻavae o soʻo se fuafuaga lelei e faasaga i lenei faʻamaʻi."
O le aveeseina o le maketi o le organophosphate insecticide Dimethoate, lea na faʻaaogaina e faasaga i larvae o le lago, ua taʻitaʻia ai tagata atamamai e mafaufau i le tulaga matua o le iniseti o le sini autu o le taua.
"O le puipuiga e tatau ona avea ma taulaiga autu o se auala aoga ma le gafataulimaina," o le tala lea a Ricciolini."E leai se isi mea i le faʻatoʻaga faʻanatura i le taimi nei, o lea aʻo matou faʻatali mo suʻesuʻega iʻuga o togafitiga fou aoga (faʻatatau i fuamoa ma larvae), e manaʻomia le faʻatinoina o auala e fasioti pe faʻafefe ai tagata matutua."
"E taua le maitauina i totonu o lo tatou itulagi o le lago e faʻamaeʻaina lona uluai tausaga faʻaletausaga i le tautotogo," o lana faʻaopoopo mai lea."E faʻaaogaina e le iniseti olive o loʻo totoe i luga o laʻau, ona o le le atoatoa o le seleselega poʻo le lafoaia o toga olive, e fai ma meaʻai ma meaʻai.O le mea lea, i le va o le faaiʻuga o Iuni ma le amataga o Iulai, e masani lava, o le vaalele lona lua o le tausaga, lea e sili atu nai lo le muamua, e tupu."
E teu e fafine a latou fuamoa i totonu o le olive o le tausaga nei, lea ua uma ona talia ma e masani lava i le amataga o le faʻagasologa o maʻa.
"Mai nei fuamoa, o le lona lua o augatupulaga o le tausaga, o le muamua o le taumafanafana, e tulaʻi mai," o le tala lea a Ricciolini."O fualaʻau lanumeamata, o loʻo tutupu aʻe e faʻaleagaina e ala i gaioiga a larvae lea, e ui atu i vaega e tolu, e tupu aʻe i le faʻaleagaina o le pulupulu, eliina se alavai i le mesocarp lea e muamua papaʻu ma pei o filo, ona loloto ma faʻatasi ai ma se vaega tele, ma, mulimuli ane, fa'ae'e ile vaega elliptical.”
"E tusa ai ma le vaitau, e paʻuʻu i lalo le laumei matutua i le eleele pe a maeʻa le laʻasaga pupal, e tapunia e tagata matutua [e aliaʻe mai le pupal case]," o lana faʻaopoopo mai lea.
I masina mafanafana, o vaitaimi o le maualuga o le vevela (i luga aʻe o le 30 i le 33 °C - 86 i le 91.4 °F) ma le maualalo o le maualuga o le susū (i lalo ifo o le 60 pasene) e mafai ona mafua ai le oti o le tele o vaega o fuamoa ma le faitau aofaʻi o tamaʻi pepe, ma iʻuga. fa'aitiitiga fa'aleagaina.
O le faitau aofa'i o lago e masani lava ona fa'atupula'ia ia Setema ma Oketopa, ma mafua ai le fa'atupuina o le fa'aleagaina se'ia o'o i le seleselega, ona o le pa'u o fuala'au 'aina ma faiga fa'ama'i e a'afia ai olive ua pu.Ina ia puipuia le oviposition ma le tuputupu aʻe larval, e tatau i le au faifaatoʻaga ona faia se seleselega vave, lea e aoga aemaise lava i tausaga o le maualuga o faʻamaʻi.
"I Tuscany, faatasi ai ma tuusaunoaga uma e tatau ai, o le lamatiaga o osofaiga e masani lava ona sili atu i luga o le talafatai, ma e foliga mai e faaitiitia agai i uta, mauga maualuluga, ma Apennines," o le tala lea a Ricciolini."I le 15 tausaga talu ai, o le faʻalauteleina o le malamalama e uiga i le biology o lago olive ma le faʻatulagaina o se faʻamaumauga tele agrometeorological ma demographic database ua mafai ai ona faʻamalamalamaina se faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi pipisi o le tau."
"Na faʻaalia ai, i totonu o la tatou teritori, o le maualalo o le vevela i le taumalulu e fai ma faʻatapulaʻaina mo lenei iniseti ma o le ola o lona faitau aofaʻi i le taumalulu e aʻafia ai le faitau aofaʻi o tupulaga tautotogo," o lana faʻaopoopo mai lea.
O le fautuaga ia mata'itu uma le faitau aofa'i o tagata matutua, amata mai le malaga muamua fa'aletausaga, ma le fa'atupuina o le olive, amata mai i le malaga lona lua o le tausaga.
O le mata'ituina o le va'alele e tatau ona fa'atinoina, i vaiaso ta'itasi, fa'atasi ai ma mailei chromotropic po'o pheromone (tasi i le tolu mailei mo se fanua masani e tasi-hecta/2.5-eka ma 280 olive);e tatau ona fa'atino le mata'ituina o fa'ama'i pipisi, i vaiaso ta'itasi, fa'ata'ita'iga o le 100 olive i le fasi olive (tu'u atu i le averesi e tasi le hecta/2.5 eka ma le 280 olive).
Afai e sili atu le fa'ama'i ile lima pasene (tu'u mai i fuamoa ola, muamua ma lona lua larvae tausaga) po'o le 10 pasene (tu'u mai i fuamoa ola ma ulua'i matua larvae), e mafai ona fa'aauau le fa'aogaina o mea fa'atagaina larvicide.
I totonu o lenei faʻavae, faʻavae i luga o le malamalama o le teritori ma le leaga o osofaʻiga i tulaga o le tele o taimi ma le malosi, e faʻamalosia e le au atamamai le taua o le faʻatinoina o se faʻalavelave ma / poʻo le fasioti tagata faʻasaga i tagata matutua muamua o le taumafanafana.
"E tatau ona tatou mafaufau o nisi masini ma oloa e sili ona lelei i togalaau tetele," o le tala lea a Ricciolini."O isi e foliga mai e sili atu le lelei i ni fasi fanua."
O toga olive tetele (sili atu i le lima hectares/12.4 eka) e mana'omia ni masini po'o ni maunu e iai se gaioiga 'toso ma fasioti' lea e fa'amoemoe e maileia ai tane ma fafine matutua i se mea'ai po'o se puna pheromone ona fa'aumatia lea e ala i le 'aina (o mea 'ona. maunu) po'o le fa'afeso'ota'i (fa'atasi ma le fa'aogaina o le masini).
O mailei pheromone ma iniseti o loʻo maua i luga o le maketi, faʻapea foʻi ma mailei e fai i lima o loʻo i ai maunu polotini e faʻaaogaina tele ma aoga;e le gata i lea, o le iniseti masani, Spinosad, e faʻatagaina i le tele o atunuu.
I totonu o fasi fanua e fautuaina ai le faʻaaogaina o oloa e faʻafefe ai tane ma fafine ma faʻatasi ai ma aʻafiaga o le oviposition e faasaga i fafine, e pei o le kopa, kaolin, isi minerale e pei o le zeolith ma le bentonite, ma se tuufaatasiga e faʻavae i luga o le gaʻo, Beauveria bassiana.O loʻo faʻaauau suʻesuʻega i togafitiga e lua mulimuli.
E mafai e le au faifaatoʻaga i faʻatoʻaga tuʻufaʻatasia ona faʻaogaina, pe a faʻatagaina, iniseti e faʻavae i luga ole Phosmet (organophosphate), Acetamiprid (neonicotinoid) ma Deltamethrin (i Italia, o lenei pyrethroid ester e mafai ona faʻaaogaina na o mailei).
"I tulaga uma, o le faʻamoemoe o le puipuia o le oviposition," o le tala lea a Ricciolini."I totonu o la matou itulagi, o lona uiga o le galue faasaga i tagata matutua o le malaga muamua o le taumafanafana, lea e tupu i le faaiuga o Iuni i le amataga o Iulai.E tatau ona tatou mafaufau o ni vaega taua o le pu'eina muamua o tagata matutua i mailei, o le pu muamua o le oviposition ma le lua maaa i le fua.
"Mai le malaga lona lua o le taumafanafana i luga, e mafai ona filifili faʻalavelave puipuia e ala i le amanaʻiaina o le umi o le gaioiga o le oloa na faʻaaogaina, le maeʻa o le faʻataʻitaʻiga muamua (e pei o le atinaʻe e vave ona muamua atu i le tagata matua) tulaga o le iniseti, o le puʻe muamua. o tagata matutua o le augatupulaga ua mavae, ma o pupu muamua o le tupulaga fou,” o le tala lea a Ricciolini.
O tau o le suauʻu olive i Puglia o loʻo faʻaauau pea ona paʻu e ui ina maualalo le gaosiga i le 2020. E talitonu Coldiretti e tatau i le malo ona faia ni mea se tele.
O se suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le auina atu i fafo ma le taumafaina o suauʻu olive taupou Italia faʻatasi ma faʻamatalaga faʻafanua na faʻatupulaia ma le mausali i luga o le lima tausaga.
O loʻo faʻaalia e le au volenitia i Toscolano Maderno le taua o le tamaoaiga ma agafesootai o laau olive lafoai.
E ui o le tele o le gaosiga o le suauu olive o loʻo sau mai le au faifaatoʻaga masani i le Metitirani, o faʻatoʻaga fou o loʻo taulaʻi atu i faʻatoʻaga sili atu ona lelei ma maua ai le tuputupu aʻe tumau i le gaosiga.


Taimi meli: Ian-22-2021